cautare pe blog
joi, 30 octombrie 2014
miercuri, 29 octombrie 2014
Ce este şi cum se utilizează tărâţa de Psyllium ?
sursa http://retetecugust.com
Toţi cei care vor sa se detoxifice, şi au şi o obsesie în aceasta privinţa sau nu , încep sa folosească tărâţa de psyllium – tărâţa minune.
Este cunoscut faptul că fibra măreşte capacitatea intestinală şi astfel elimină constipaţia, prin diminuarea apetitului şi o mai bună absorbţie, ajută la pierderea în greutate, previne cancerul de colon, menţine colesterolul scăzut, ajută în tratamentul SCI şi a diverticulitei.
Psyllium (Plantago psyllium) este o planta din familia patlaginei, cultivata in India, Spania, Franţa. In medicina populara, seminţele de psyllium sunt cunoscute datorita proprietăţilor lor laxative. In Egiptul Antic, seminţele de psyllium erau folosite în tratarea inflamaţiilor cailor urinare.
Tărâţele de Psyllium conţin de 14 ori mai multe fibre solubile decât ovăzul, apreciat până nu demult pentru conţinutul său ridicat de fibre. 100 g psyllium conţin circa 71 g de fibre solubile, aceeaşi cantitate de ovăz − numai 5 g de fibre solubile.
Odată ajunse în intestin, aceste fibre formează o substanţa gelatinoasa, care absoarbe substanţele toxice şi le elimina.
Seminţele de psyllium absorb de 10 ori greutatea lor în apa.
Seminţele de psyllium conţin o cantitate mare de fibre solubile, care în intestin se comporta asemenea unui burete, care se umfla, absoarbe substanţele toxice, stimulează peristaltismul şi uşurează tranzitul intestinal. Acţiunea fibrelor din seminţele de psyllium, este pur mecanica, organismul nu le asimilează. Fibrele sunt utilizate doar ca laxativ, fără nici un risc de dependenta sau toxicitate. Studiile au demonstrat ca fibrele solubile, asa cum sunt cele din psyllium, sunt cele mai bune pentru reducerea nivelului colesterolului şi, în consecinţă, contribuie la diminuarea riscului de boli coronariene.
Cum acţionează aceste tarate de de psyllium:
- Tratează constipaţiile cronice.
- Previn şi tratează diareea.
- Tratează intoxicaţiile cauzate de retinerea de materii fecale in intestin.
- Ameliorează simptomele sindromului colonului iritabil.
- Previn şi tratează colitele, hemoroizii.
- Mucilagiile din seminţele de psyllium reţin substanţele toxice şi iritante din intestin, reducând riscul de cancer de colon sau diverticulita.
- Reduc nivelul colesterolului, ceea ce contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. S-a demonstrat ca administrarea de suplimente nutritive cu seminţe de psyllium scade cu 10% nivelul colesterolului rău (LDL) in patru săptămâni. O diminuare cu 10% a nivelului colesterolului reduce riscul de boala cardiovasculara cu 20%.
- Cresc senzaţia de saţietate, cu un consum minim de calorii. Fibrele din seminţele de psyllium au capacitate mare de absorbţie a apei, de aceea se umfla în stomac şi dau rapid senzaţia de saţietate.
- Reduc absorbţia acizilor graşi din intestin.
OK , toate bune şi frumoase , dar cum o folosim ?
Am observat ca unii oameni o folosesc şi în prăjituri, pentru a lega compoziţia sau in alte mâncăruri tot cu intenţia de a lega si a mari compoziţia. Daca este folosita in cantitate mica, cu masura, de obicei nu va pune probleme. Dar daca se utilizeaza prea mult, poate cauza probleme neplacute precum: dureri de stomac, blocaj în intestine sau te trimite la baie urgent. Nu mi se pare interesant si nici de asteptat sa mananci o budinca dulce de psyllium sau un tort si sa o tuleşti la baie după accea, sau sa stai umflat ca un balon şi sa nu ştii ce ti se întâmpla si de ce. O lingurita mica probabil ca nu strica, dar de obicei cantitatea folosita este destul de mare.
Exista câteva produse de detoxifiere care au la baza aceasta tarata de psyllium si ei te avertizează pe flacon ca va trebui sa bei neapărat 2 litri de apa cat timp ţii cura , din care un pahar de 250 imediat dupa ce bei doza recomandata. Doza recomandata , de obicei, este 1 lingura(2 lingurite) de tarate impreuna cu un pahar de 250ml apa, dimineata, pe stomacul gol. Puteti incepe cu o doza de o lingurita si sa cresteti treptat doza.
Iata ce ne spune un om care se ocupa cu detoxifierea colonului (colonics) de ceva timp – Gil Jacobs.
“Tarata de psyllium, din punctul meu de vedere trebuie folosita doar de cei care se afla într-o stare foarte buna de sănătate. Este o metoda adecvata pentru persoana care a ajuns la un nivel final de detoxifiere. Psyllium absoarbe de 10 ori greutatea sa când ajunge în intestine împreuna cu apa, absoarbe de 10 ori in greutatea sa gunoiul de pe peretele intestinal. Asta suna foarte bine dar majoritatea persoanelor nu pot elimina aceasta materie compacta. Este prea mult şi mult prea sedimentata. Normal ca persoane foarte puternice pot lua psyllium si pot avea rezultate bune pentru ca şochează sistemul. Dar când ajung într-o faza mai avansata de detoxifiere, si psyllium-ul a ajuns sa sape în depozitele foarte vechi de pe colon, au nevoie de ajutor pentru ca nu mai pot elimina aceasta materie. Eu întotdeauna le spun oamenilor ca ar trebui sa investească măcar 2 ani într-o dieta curata, vegana (50-70% hrana vie), înainte de a începe o detoxifiere de acest gen. Nu poţi sari imediat de la o dieta a lumii moderne la o grămadă de psyllium şi zeolit. Este ca şi cum ai pune un om de 300 Kg sa alerge la 100 metri garduri. “
Deci doar oamenii care au ţinut o dieta vegana şi şi-au detoxificat organismul de ceva timp şi se afla în stare buna de sănătate ar trebui sa folosească psyllium sau bentonita (zeoliti). Nu cred ca e nevoie de neaparat 2 ani, depinde de corpul fiecaruia si de metabolismul acestuia.
Citatul lui Gil Jacobs este luat din cartea Nataliei Rose – The Raw Food Detox Diet (link la ea de pe scribd exista in pagina de bibliografie)
duminică, 26 octombrie 2014
Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii
Generalitati http://www.sfatulmedicului.ro sursa
Patrunjelul (petroselinum crispum) este unul din cele mai populare plante culinare din lume care face parte din familia Umbelliferae. Patrunjelul este unul dintre cele sapte condimente care lupta impotriva multor bolilor, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate, fiind bienala (produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat).
Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri.
Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din concursurile sportive dar si pentru decorarea mormintelor. Desi este inca incert cand si unde a inceput sa fie consumat patrunjelul ca si condiment, istoricii presupun ca acest lucru s-ar fi intamplat in Evul mediu, in Europa.
Cuprins articol
Beneficii pentru sanatate
Sus
Patrunjelul are multiple calitati si contribuie la vindecarea a diverse boli:
- Anemie - previne anemia feripriva ca urmare a continutului bogat de fier, dar si a vitaminei C (care ajuta la absorbtia fierului);
- Antibacterian (distruge bacteriile);
- Contribuie la tratarea alopeciei - cei care si-au frecat pielea capului cu patrunjel au constatat ca aceasta metoda functioneaza mult mai bine, comparativ cu alte tratamente;
- Purifica sangele;
- Intinereste vasele de sange - patrunjelul mentine elasticitatea vaselor de sange si ajuta la vindecarea vanatailor;
- Digestie - planta imbunatateste digestia proteinelor si a grasimilor si favorizeaza absorbtia intestinala, stimuland functia ficatului. Datorita continutului ridicat de enzime, patrunjelul faciliteaza eliminarea scaunului si optimizeaza activitatea digestiva;
- Antidiareic;
- Hipocolesterolemiant - scade nivelul colesterolului din sange;
- Diuretic;
- Imbunatateste functia ficatului, splinei, rinichilor si a glandelor suprarenale;
- Suport hormonal - la femei, patrunjelul stimuleaza productia de estrogen, si restabileste circulatia sangina normala la nivelul uterului. Menstruatia intarziata, sindromul premenstrual (dureri mensturale) si menopauza (piele uscata, iritabilitate, caderea parului) pot fi ameliorate prin consumul acestei plante. Patrunjelul regleaza ciclurile menstrualedatorita apiolului, care este o componenta a estrogenului, hormon feminin. Echilibru hormonal al organismului se realizeaza prin intermediul acizilor grasi volatili pe care ii contine patrunjelul;
- Intarirea sistemului imunitar - nivelul ridicat de vitamina C, betacaroten, B12, clorofila si acizii grasi esentiali cresc imunitatea. Patrunjelul consolideaza imunitatea prin complexul de multivitamine si minerale pe care il furnizeaza organismului;
- Inhiba formarea tumorilor, in mod special a celor existente la nivelul plamanilor;
- Intepaturi de insecte - umflaturile si mancarimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu patrunjel;
- Icter;
- Boli renale si ale aparatului urinar - cu exceptia inflamatiilor severe, patrunjelul este eficient in tratarea multora dintre bolile renale si ale aparatului urinar. Acesta imbunatateste activitatea rinichilor si elimina toxinele din sange si din tesuturile rinichilor, previne resorbirea sarii in tesuturile organismului, amelioreaza urinarea dureroasa, edemul,oboseala;
- Congestia hepatica - patrunjelul stimuleaza circulatia fluxului de sange la nivelul ficatului, reduce congestia hepatica, elimina toxinele si intinereste organismul;
- Vedere nocturna (caracteristica in cazul deficitului de vitamina A);
- Amelioreaza durerile reumatice;
- Afectiuni ale splinei - patrunjelul poate trata diverse afectiuni ale splinei,dar si malabsorbtia;
- Intarirea dintilor - scorbutul (cauzat de un nivel scazut de vitamina C) provoaca slabirea dintilor, inmuierea si sangerarea gingiilor. Inca din Evul Mediu, patrujelul a fost folosit pentru diverse afectiuni ale dintilor, inclusiv pentru intarirea lor si a gingiilor;
- Slabit - prin calitatile sale diuretice, patrunjelul ajuta la scaderea numarului de kilograme.
Beneficii nutritionale
Sus
Patrunjelul are un nivel ridicat de betacaroten, vitamina B12, acid folic, clorofila, calciu si mai multa vitamina C decat citricele, dar si multe alte substante nutritive esentiale. Planta are efect hidratant, hranitor, stimuleaza sistemul imunitar, imbunatateste capacitatea de asimilare si de sintetizare a substantelor nutritive a majoritatii organelor. Betacarotenul contribuie la asimilarea proteinelor. Acest nutrient aduce multiple beneficii ficatului si protejeaza plamanii si colonul. Betacarotenul este transformat de organism in vitamina A, un nutrient important pentru un sistem imunitar puternic.
Patrunjelul este bogat in clorofila, care are capacitatea de a purifica si de a inhiba raspandirea bacteriilor, ciupercilor si a altor microorganisme. Clorofila din aceasta planta are calitati antibacteriene si antifungice care stimuleaza sistemul imunitar pentru calmarea simptomelor sinuzitei, de exemplu. Clorofila, bogata in oxigen suprima virusurile si ajuta plamanii sa eliminare toxinele acumulate din mediul incojurator. Patrunjelul este una dintre putinele surse naturale de acid alfa-linolenic, un acid gras esential, important. Fluorul se intalneste in abundenta in patrunjel. Fluorul existent in patrunjel are o structura complet diferita molecular de fluorul produs chimic. Cariile dentare sunt rezultatul unui nivel prea scazut de fluor. Combinatia dintre calciu si fluor creaza o suprafata solida de protectie la nivelul dintilor si oaselor, protejeaza organismul de infectii, germeni si virusuri.
Acidul folic, una din cele mai importante vitamine din grupul b-urilor, cu rol important in sanatatea sistemului cardiovascular , converteste homocisteina in molecule benigne. Homocisteina este o molecula potential periculoasa, ale carei valori inalte poate afecta in mod direct vasele de sange si creste riscul de accident cerebral vascular la persoanele cu ateroscreloza sau boli de inima declansate de diabet. Acidul folic este un nutrient esential pentru realizarea in conditii adecvate a diviziunii celulare, avand o importanta vitala in prevenirea cancerului de colon si de col uterin. 100 de grame de atrunjelul contin 5.5 mg. O jumatate de ceasca de patrunjel proaspat sau o lingura de patrunjel uscat ofera necesarul zilnic de fier. In plus, patrunjelul contine si vitamina C necesara oganismului pentru a absorbi fierul.
Patrunjelul este format din proteine in proportie de 20% (aproximativ acelasi procent ca si ciupercile). Planta contine vitamina B12 care este necesara pentru formarea celulelor rosii din sange si pentru dezvoltarea normala a celulelor, este importanta pentru fertilitate, sarcina, imunitate si prevenirea bolilor degenerative. Actiunea vitaminei B12 este inhibata de antibiotice, pilule contraceptive, de stres, ficat lenes sau de prezenta unor paraziti in colon sau tractul digestiv. Patrunjelul contracareaza actiunea acestor factori inhibitori.
Administrarea a cel putin 100 micrograme de vitamina K pe zi poate reduce riscul de fractura de sold. Vitamina K este necesara pentru ca oasele sa asimileze mineralele de care au nevoie pentru a se dezvolta intr-un mod corespunzator. Patrunjelul este bogat in vitamina K (jumatate de ceasca, contine 180 mcg), iar aceasta cantitate se dubleaza daca planta este gatita. Patrunjelul contine mai multa vitamina C decat orice alta leguma: 100 grame cotin 166 mg vitamina C, de trei ori mai mult decat portocalele. Flavonoidele, din componenta moleculei de vitamina C, protejeaza mebrana celulelor sanguine si sustin actiunea antioxidantilor.
Substantele componente din uleiul volatil al patrunjelului (miristicin, limonen, eugenol, etc.) inhiba formarea tumorilor localizate la nivelul plamanilor. Acestea actioneaza asemanator antioxidantilor care neutralizeaza anumite tipuri de substante cancerigene (ca benzopirenul emanat de fumul de tigara, fumul carbunilor pentru gratar, etc.). Patrunjelul mai contine: calciu (100 grame de patrunjel contin 245 mg de calciu), fosfor, potasiu (114 grame de patrungel contin 1000 mg de potasiu), mangan (100 grame de patrunjel contin 2.7 mg de mangan), inozitol si sulf.
A fi sau a nu fi vegetariana
sursa http://www.csid.ro
A fi sau a nu fi vegetariana
Alegerea de a deveni vegetariana nu este una pe care sa o iei la intamplare. Nu este una pe care sa o adopti doar pentru a fi in pas cu moda. Nicidecum! Vegetarianismul este un mod de viata - unul in care bucataria are loc de cinste.
Riscurile alimentatiei vegetariene
Daca te bate gandul sa renunti la carne, sunt niste lucruri foarte importante pe care trebuie sa le stii inainte. Cum ar fi riscurile pe care ti le asumi. Vegetarianismul vine impreuna cu o serie de carente de diferiti nutrimenti daca nu inlocuiesti carnea cu alimentele adecvate.
Carenta de fier. Chiar daca se poate obtine din legume sau din suplimente nutritive, acest fier anorganic nu se absoarbe la fel de eficient ca fierul provenit din carne. Acesta din urma este de 5 ori mai bine absorbit.
Problemele ce pot interveni sunt lipsa de energie, anemie, boli cardiovasculare, lipsa de atentie, oboseala, irascibilitate, imunitate scazuta.
Carenta de zinc.
Ca si in cazul fierului, exista o diferenta de absorbtie. Lipsa zincului din organism afecteaza cresterea si dezvoltarea sexuala, sistemul de reproducere, imunitatea, duce la scaderea poftei de mancare, cresterea ritmului de imbatranire, caderea parului si deformarea unghiilor, imbolnavirea ficatului si creeaza dificultati in cicatrizarea ranilor.
Carenta de vitamina B12. Vitamina B12 se gaseste doar in alimentele de origine animala: carne, lapte, produse lactate, oua, precum si in fructele de mare: crabi, stridii, scoici.
In produsele vegetale, este practic lipsita. Absenta ei duce la o stare de oboseala generala, pierdere a apetitului, tulburari hematologice, neuropsihiatrice (moartea celulelor nevoase, depresie, paralizii), pierderi de memorie si creste riscul de pre-eclampsie si malformatie a fatului.
Carenta de calciu. Apare mai ales daca alimentatia vegetariana este foarte industrializata. Calciul este un mineral care, atunci cind lipseste din organism, poate provoca numeroase probleme de sanatate
Riscurile alimentatiei vegetariene
Daca te bate gandul sa renunti la carne, sunt niste lucruri foarte importante pe care trebuie sa le stii inainte. Cum ar fi riscurile pe care ti le asumi. Vegetarianismul vine impreuna cu o serie de carente de diferiti nutrimenti daca nu inlocuiesti carnea cu alimentele adecvate.
Carenta de fier. Chiar daca se poate obtine din legume sau din suplimente nutritive, acest fier anorganic nu se absoarbe la fel de eficient ca fierul provenit din carne. Acesta din urma este de 5 ori mai bine absorbit.
Problemele ce pot interveni sunt lipsa de energie, anemie, boli cardiovasculare, lipsa de atentie, oboseala, irascibilitate, imunitate scazuta.
Carenta de zinc.
Ca si in cazul fierului, exista o diferenta de absorbtie. Lipsa zincului din organism afecteaza cresterea si dezvoltarea sexuala, sistemul de reproducere, imunitatea, duce la scaderea poftei de mancare, cresterea ritmului de imbatranire, caderea parului si deformarea unghiilor, imbolnavirea ficatului si creeaza dificultati in cicatrizarea ranilor.
Carenta de vitamina B12. Vitamina B12 se gaseste doar in alimentele de origine animala: carne, lapte, produse lactate, oua, precum si in fructele de mare: crabi, stridii, scoici.
In produsele vegetale, este practic lipsita. Absenta ei duce la o stare de oboseala generala, pierdere a apetitului, tulburari hematologice, neuropsihiatrice (moartea celulelor nevoase, depresie, paralizii), pierderi de memorie si creste riscul de pre-eclampsie si malformatie a fatului.
Carenta de calciu. Apare mai ales daca alimentatia vegetariana este foarte industrializata. Calciul este un mineral care, atunci cind lipseste din organism, poate provoca numeroase probleme de sanatate
Avantajele vegetarismului
Daca exista riscuri, exista bineinteles si avantaje... Multe inca!
1. Alimentatia vegetariana este bogata in fibre. Vei avea deci un aport important deantioxidanti, minerale si vitamine.
2. Consumul de grasimi animale este si el limitat considerabil, ceea ce nu poate avea decat avantaje. Alimentatia vegetariana te protejeaza asadar de bolile cardiovasculare, de hipertensiune arteriala si de diabetul de tip 2.
3. Scade riscul dezvoltarii cancerului. Un studiu american facut pe 63.000 de persoane a scos la iveala ca incidenta cancerului asupra persoanelor vegetariene este cu 11% mai mica.
Aceasta constatare este valabila pentru cancerele de plamani, de ficat sau mamar si le exclude pe cele de prostata si de colon. Rezultatele studiului au fost puse mai ales pe seama faptului ca vegetarienii au un stil de viata mai sanatos, nu fumeaza, beau mai putin alcool si au mai multa activitate fizica decat carnivorii.
Alimentatia vegetariana, sanatoasa si bogata in tot ce trebuie
Carnea ne aduce esentialul de proteine si acizi aminati necesari pentru organismul nostru. Cerealele si legumele o inlocuiesc eficient doar daca sunt combinate intre ele. Asa ca, trebuie sa consumi, la aceeasi masa atat cereale (paste, orez) cat si legume (morcovi, mazare, suc de soia).
Pentru a remedia carenta de fier organic, trebuie sa-ti imbogatesti rezervele de vitamina C care ii permite fierului o asimilare mai eficienta. In acest scop, trebuie sa consumi mai multe fructe si legume crude in fiecare zi.
Tot fructele sunt o solutie si pentru aportul normal de grasimi in organism. Este vorba de cele oleaginoase precum nucile, alunele, migdalele, care aduc o cantitate importanta de proteine si de acizi grasi.
Asadar, inainte de a lua o decizie, ai grija sa nu pui sanatatea familiei tale in pericol pentru ca alimentatia vegetariana este una destul de delicata, mai ales pentru copii si adolescenti. Documenteaza-te bine inainte!
Daca exista riscuri, exista bineinteles si avantaje... Multe inca!
1. Alimentatia vegetariana este bogata in fibre. Vei avea deci un aport important deantioxidanti, minerale si vitamine.
2. Consumul de grasimi animale este si el limitat considerabil, ceea ce nu poate avea decat avantaje. Alimentatia vegetariana te protejeaza asadar de bolile cardiovasculare, de hipertensiune arteriala si de diabetul de tip 2.
3. Scade riscul dezvoltarii cancerului. Un studiu american facut pe 63.000 de persoane a scos la iveala ca incidenta cancerului asupra persoanelor vegetariene este cu 11% mai mica.
Aceasta constatare este valabila pentru cancerele de plamani, de ficat sau mamar si le exclude pe cele de prostata si de colon. Rezultatele studiului au fost puse mai ales pe seama faptului ca vegetarienii au un stil de viata mai sanatos, nu fumeaza, beau mai putin alcool si au mai multa activitate fizica decat carnivorii.
Alimentatia vegetariana, sanatoasa si bogata in tot ce trebuie
Carnea ne aduce esentialul de proteine si acizi aminati necesari pentru organismul nostru. Cerealele si legumele o inlocuiesc eficient doar daca sunt combinate intre ele. Asa ca, trebuie sa consumi, la aceeasi masa atat cereale (paste, orez) cat si legume (morcovi, mazare, suc de soia).
Pentru a remedia carenta de fier organic, trebuie sa-ti imbogatesti rezervele de vitamina C care ii permite fierului o asimilare mai eficienta. In acest scop, trebuie sa consumi mai multe fructe si legume crude in fiecare zi.
Tot fructele sunt o solutie si pentru aportul normal de grasimi in organism. Este vorba de cele oleaginoase precum nucile, alunele, migdalele, care aduc o cantitate importanta de proteine si de acizi grasi.
Asadar, inainte de a lua o decizie, ai grija sa nu pui sanatatea familiei tale in pericol pentru ca alimentatia vegetariana este una destul de delicata, mai ales pentru copii si adolescenti. Documenteaza-te bine inainte!
sâmbătă, 25 octombrie 2014
stop manipularii, carnea este mentionata in Biblie!
parere personala:
ce fac oamenii partinitori ideei lor sau intereselor lor, ascund o parte din adevar !
tot vad despre alimentie ca scot la vedere decat pasajele din Biblie in care nu este enuntata carnea
si cu restul in care carnea este enuntata ce facem????
un adevar complet in articolul de mai jos, sper eu, apoi fiecare decide, insa urat ca se foloseste manipularea!
nu sunt pro carne (drept urmare m-am ales cu mai putin par in cap de cand o consum in cantitati mult prea mici (luni de zile chiar deloc), asta poate ca nu te invata nimeni de la a la z cum inlocuiesti carnea fara efecte sedundare), pt ca nu imi doresc sacrificarea animalelor, asta nu inseamna ca sunt de acord nu fie dat tot adevarul spre cunoasterea oamenilor!
inca nu doresc sa accept ideea de carne, de asta inca ma mai documentez, dar nu mai mintiti oamenii !!
sursa: http://ro.orthodoxwiki.org/Alimentația#S.C3.A2ngele_.C5.9Fi_gr.C4.83simea
pt articolul de mai jos:
În privinţa cărnii este recomandată consumarea animalelor curate şi anume:
ce fac oamenii partinitori ideei lor sau intereselor lor, ascund o parte din adevar !
tot vad despre alimentie ca scot la vedere decat pasajele din Biblie in care nu este enuntata carnea
si cu restul in care carnea este enuntata ce facem????
un adevar complet in articolul de mai jos, sper eu, apoi fiecare decide, insa urat ca se foloseste manipularea!
nu sunt pro carne (drept urmare m-am ales cu mai putin par in cap de cand o consum in cantitati mult prea mici (luni de zile chiar deloc), asta poate ca nu te invata nimeni de la a la z cum inlocuiesti carnea fara efecte sedundare), pt ca nu imi doresc sacrificarea animalelor, asta nu inseamna ca sunt de acord nu fie dat tot adevarul spre cunoasterea oamenilor!
inca nu doresc sa accept ideea de carne, de asta inca ma mai documentez, dar nu mai mintiti oamenii !!
sursa: http://ro.orthodoxwiki.org/Alimentația#S.C3.A2ngele_.C5.9Fi_gr.C4.83simea
pt articolul de mai jos:
Alimentația creştinului se cuvine să fie una simplă, sănătoasă, chibzuită, cu evitarea lăcomiei de mâncare[1] - şi de băutură[2] şi cu respectarea zilelor de post. Creştinul este convins că viaţa este mai mult decât hrana, precum spuneIisus Hristos, şi că omul se hrăneşte nu numai cu pâine ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu (Matei 4, 4). El va căuta la împărăţia lui Dumnezeu, inclusiv prin munca pentru asigurarea celor trebuincioase vieţii, iar mâncarea și băutura îi vor fi date pe deasupra, aşa după cum spune Mântuitorul: „De aceea zic vouă: Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; au nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât îmbrăcămintea? Priviţi la păsările cerului, că nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în jitniţe, şi Tatăl vostru Cel ceresc le hrăneşte. Oare nu sunteţi voi cu mult mai presus decât ele?” (Matei 6, 25-26).
Introducere
Introducere
Alimentaţia era reglementată în Vechiului Testament, fiind legată de ritualurile și jertfele din cadrul iudaismului, de o viziune specific vechi-testementară a „necurăției” față de persoane, animale, lucruri etc., precum și de o imagistică și simbolistică specifice poporului ales prin legământul vechi (i.e. Vechiul Testament) cu Dumnezeu[3]. De altfel, cele mai multe din preceptele legate de alimentație se găsesc în cărțile despre ritualuri și jertfe ale Vechiului Testament (în special Leviticul și Deuteronomul).
Noul Testament, deja Evangheliile, dar mai ales Faptele Apostolilor și epistolele apostolilor, dau mărturie de o tranziție a viziunii tinerei Biserici a lui Iisus Hristos față de alimentație printr-o dezvoltare din ce în ce mai pronunțată a unei înțelegeri prefigurative a Vechiului Testament. Jertfa este acum prin excelență una nesângeroasă, iar preceptele și ritualurile comunității iudeo-creștine primitive încep să se modifice în consecință prin spiritualizarea viziunii de „curat” și „necurat” [4].
Încet-încet, din Biserică și din tradiția Sfinților Părinți dispar noțiuni vechi-testamentare ca „alimente interzise” sau „alimente necurate”, accentul căzând nu pe ce mănâncă omul, ci pe cum mănâncă, curăția sau necurăția fiind legată în primul rând de inima omului[5]. În creștinism, singurele indicații alimentare sunt cele legate de posturi, dar și acelea variază puțin de la o Biserică locală la alta, de la o regiune la alta, de la o tradiție locală la alta. De altfel, postul de bucate nu este decât unul din aspectele postirii în deplinătatea sensului[6].
Alimentația în Biblie
Sângele şi grăsimea
După legea Vechiului Testament, alimentația exclude consumul de sânge[7], căci sângele reprezintă viaţa („viaţa a tot trupul este în sânge” Lev 17, 11-14; Deut 12, 23) sau duhul pe care Dumnezeu l-a pus în tot ce are viață (gr. ψυχὴν ζῶσαν)[8]. Sângele (animalului) are rolul ritual de a face ispăşire pentru sufletele oamenilor (Lev 17.13), pentru că prin vărsarea sângelui jertfei duhul de viață se întoarce la Dumnezeu care l-a dat (Ecclesiast 12, 7) și poartă în fața tronului lui Dumnezeu nedreptatea, după același mecanism ritual ca sângele lui Abel vărsat de Cain (Facere 4, 10).
Cartea Leviticului rezumă mecanismul jertfei vechi-testamentare prin sângele animalului jertfit astfel: „Pentru că viaţa („nephesh” - sg.) a tot trupul este în sânge şi pe acesta vi l-am dat pentru jertfelnic, ca să vă curăţiri sufletele („nephesh” - pl.) voastre, că sângele acesta curăţeşte sufletul („nephesh” - sg.).” (Lev. 17, 11). „Duhul de viață” („Nephesh”) al celui care aduce jertfa se identifică simbolic cu „nephesh”-ul animalului sacrificat. O astfel de vărsare de sânge rituală simbolizează întoarcerea vieții la Cel care a dat-o, fiind o recunoaștere a păcatului (care aduce moartea), un act ritual de pocăință. Mai mult, stropirea cu sângele animalului sacrificat într-o mulțime de stropi în sfânta sfintelor în Ziua Ispășirii (Lev 16, 15) simbolizează, prin acest ritual, curățirea mulțimii păcatelor și nelegiuirilor poporului (Lev 16, 16).
La fel, tot pentru motive rituale (cu precizarea că unii înțeleg „legea ceremonială” și ca fiind în același timp și o „lege sanitară”[9]), grăsimea era interzisă din alimentație (Lev 4.17; 7.23-27), deoarece din aceasta se aduceau lui Dumnezeu jertfe mistuite de foc (Lev 7.25).
Carnea
În privinţa cărnii este recomandată consumarea animalelor curate şi anume:
1)Dobitoacele care au unghia despicată în două şi rumegă[10] (boul, oaia, capra, cerbul, căprioara şi bivolul; zimbrul, capra neagră, capra sălbatică şi girafa[11]).[12] Se vor evita animalele necurate care nu îndeplinesc condiţiile ca de exemplu porcul care are unghia despicată în două dar nu rumegă[13], cămila care rumegă dar nu are copita despicată în două[14], iepurele care rumegă dar nu are unghia despărţită[15], ariciul[16], patrupedele (dobitoacele) cu talpa moale sau ,,care umblă pe labele lor”[17](ex: pisica, câinele, ursul, etc)
2) Peştii care au aripi (înotătoare) şi solzi din râuri, mări şi bălţi.[18](d.e crap, caras, plătică, chefal, roşioară, dorado, etc). Restul sunt necuraţi (guvid, păstrăv, macrou, ştiucă, etc)
3)Unele păsări[19]. La curtea lui Solomon se consumau păsări îngrăşate[20]. Evreii mai consumau şi prepeliţele.[21]Iisus menţionează găina când spune:Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci şi ucizi cu pietre pe cei trimeşi la tine! De câte ori am vrut să strâng pe copiii tăi cum îşi strânge găina puii supt aripi, şi n-aţi vrut![22].Iisus spune:,,Nu se vând oare două vrăbii la un ban? Totuşi, nici una din ele nu cade pe pământ fără voia Tatălui vostru."[23]Mai sunt menţionaţi porumbeii (de 35 ori) despre care evangheliile relatează că se vindeau în Templu; Iisus le-a răsturnat scaunele vânzătorilor de porumbei din Templu.[24]Turturelele sunt pomenite de 12 ori.[25]
Sunt necurate următoarele păsări vulturul, vulturul bărbos (zgripţorul), vulturul de mare, şoimul şi eretele cu soiurile lor, corbul cu soiurile lui, struţul, cucuveaua, pescăruşul cu soiurile lui, rândunica, uliul cu soiurile lui, huhurezul, vultanul, pescarul, ibisul, lebăda, pelicanul cormoranul, cocorul, cocostârcul, bâtlanul cu soiurile lui, pupăza, liliacul.[26]
4)Târâtoarele care zboară şi umblă pe patru picioare şi care au fluierele picioarelor dinapoi lungi ca să poată sări adică lăcusta şi soiurile ei, cosaşul şi soiurile lui, căluţul şi soiurile lui, şi lăcusta-de-iarbă cu soiurile ei.[27][28]Ioan Botezătorul mânca lăcuste şi miere sălbatică.[29]
Restul târâtoarelor înaripate cu patru picioare sunt spurcate.[30]
5) Unele dobitoace care se târăsc(mişună) pe pământ
Sunt necurate: cârtiţa, şoarecele, şopârla cu soiurile ei (guşterul, crocodilul, salamandra şi cameleonul)[31] ariciul, broasca, broasca ţestoasă , melcul , cameleonul[32];cele ce se se târăsc pe pântece(Ex: şarpele), cele ce umblă necontenit pe patru picioare , Cele ce umblă pe un mare număr de picioare- (Ex:miriapodul).[33]
În plus erau interzise consumul de dobitoace sugrumate[34] sau de carne sfâşiată de fiare[35] şi de mâncăruri închinate idolilor.[36]
Lactate
În privinţa lactatelor se recomandă laptele inclusiv cu miere[37] sau cu vin[38], inclusiv cel de capră,[39]; smântâna[40] inclusiv cu miere[41]; untul[42]; brânza.[43]
Cereale
În privinţa cerealelor sunt menţionate cel mai des grâul[44] şi orzul[45] şi mai este amintit şi ovăzul[46]. Pâinea este indicată ca un aliment de bază care trebuie consumat zilnic precum arată Iisus în rugăciunea Tatăl Nostru.[47]
Legume
În privinţa legumelor sunt menţionate: lintea[48], bobul (fasolea)[49], alacul[50], mazărea (cu numele de măzăriche)[51] chimenul[52], meiul[53], prazul[54], castravetele[55], ceapa[56] şi usturoiul[57],izma (mentă)[58] sau ruta (untariţa).[59] Există referiri generale la verdeţuri[60] şi zarzavaturi [61].
Fructe
Fructele cel mai des menţionate în Biblie sunt: smochinele[62] rodiile[63] şi strugurii[64] şi mai sunt amintite stafidele[65], merele[66] şi sicomorul.[67][68]
Alte alimente
Era folosit pe scară largă uleiul de măsline[69]. Este recomandat consumul moderat de miere [70], inclusiv cu fagurele[71]despre care Solomon spune ca este sănătos pentru oase[72] Miere a mâncat însuşi Mântuitorul după ce a înviat, alături de peşte fript, pentru a-i convinge pe ucenici că el nu este un duh, aşa cum ei credeau.[73] Este indicat consumul unei cantităţi mici de vin.[74]
Sfaturi
Bucatele au fost făcute curate de însuşi Hristos atunci când a arătat că nu ce intră în gură spurcă pe om căci ele se duc în pântece iar apoi în hazna, ci ceea ce iese din gura omului spurcă pe om, căci acestea (păcatele) ies din inimă.[78] Toate bucatele sunt curate dacă se iau cu mulţumire (cu jertfe de mulţumire în Vechiul Testament[79]) sau simplu cum a făcut Iisus[80] şi cum va face Pavel[81].
Omul trebuie să-şi pună un cuţit în gât dacă e prea lacom şi să nu poftească mâncărurile alese ale celor mari ai zilei căci ele reprezintă o hrană înşelătoare, învaţă Solomon.[82]
El nu se va îngrijora de mâncare sau băutură deoarece viaţa este mai mult decât hrana şi pentru că Dumnezeu va avea grijă de oameni dacă el are grijă de toate păsările din ceruri.[83] În plus cei care se vor îngriji de mâncare nu vor putea adăuga un cot la înălţimea lor[84] sau la lungimea vieţii lor.[85]
El se va feri şi de excesul de băutură pentru ca acesta duce la numeroase păcate şi necazuri.(vezi lăcomia)
Iisus avertizează că lăcomia de mâncare şi băutură îngreunează, alături de îngrijorări, inima astfel încât, fără veghe şi rugăciune, ea ne exclude de la moştenirea împărăţiei lui Dumnezeu.[86]
Creştinul va ţine posturile aşa cum au făcut-o toţi oamenii sfinţi ai Bibliei [87] aşa cum a făcut-o Iisus[88], aşa cum Acesta a arătat atunci când le-a spus apostolilor că un anumit soi dedraci nu iese decât cu rugăciune şi cu post[89] şi atunci când le-a spus ucenicilor cum să postească; când postesc să-şi ungă capul cu untdelemn şi să-şi spele faţa ca să arate Domnului care este în ascuns că postesc şi acesta le va răsplăti la vremea potrivită şi să nu facă ca făţarnicii care sunt posomorâţi şi-şi sluţesc feţele care vor să arate oamenilor că postesc, luându-şi astfel răsplata de pe acum.[90]
Creştinul va mai ţine cont şi de alte sfaturi ale aceluiaşi Solomon:,,Mai bine un prânz de verdeţuri, şi dragoste, decât un bou îngrăşat, şi ură."[91] şi ,,Mai bine o bucată de pâine uscată, cu pace, decît o casă plină de cărnuri, cu ceartă!"[92]
Creştinul se va întări prin har şi nu prin mâncăruri de la care n-au tras folos cei care le-au ţinut la prea mare preţ.[93]Omul se va hrăni nu numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu.[94]
El îşi va câştiga cu trudă hrana, aşa cum i-a prezis Dumnezeu când l-a izgonit din rai.[95] El va cere doar pâinea zilnică cum o face Agur în rugăciunea sa[96] şi aşa cum i-a învăţat Iisus pe apostoli să se roage.[97] El va căuta la împărăţia lui Dumnezeu (deci muncind pentru câştigarea pâinii[98] ) şi toate celelalte lucruri (hrana, băutura, îmbrăcămintea) îi vor fi date pe deasupra.[99]
Note
- ↑ A se vedea articolul principal Lăcomia.
- ↑ A se vedea articolul principal Lăcomia.
- ↑ A se vedea: Dictionary of Biblical Imagery (Dicționar de imagistică biblică), editat de Leland Ryken : http://www.scribd.com/doc/21739030/Dictionary-of-Biblical-Imagery
Ivan Evseev, Dicționar de simboluri și arhetipuri culturale: http://www.scribd.com/doc/8033330/Dictionar-de-Simboluri-Si-Arhetipuri-Culturale - ↑ "Acum voi sunteți curați, pentru cuvântul pe care vi l-am spus." (Ioan 15, 3), cf. "Curățindu-vă sufletele prin ascultarea de adevăr, spre nefățarnică iubire de frați, iubiți-vă unul pe altul, din toată inima, cu toată stăruința, fiind născuți din nou nu din sămânță stricăcioasă, ci din nestricăcioasă, prin cuvântul lui Dumnezeu cel viu și care rămâne în veac." I Petru 1, 22-23)
- ↑ Matei 15, 1-20 (= Marcu 7, 1-23); Matei 5, 8; Marcu 7, 19 - cf. I Timotei 1, 5; 3, 9; II Timotei 1, 3
- ↑ A se vedea articolul Postul mare.
- ↑ Levitic 4.17; 7.23-27; 17.10-14; 19.26; Deuteronom 12.16; 12.23-25; 15.23; 1 Samuel 14.31; Ezechiel 33.25; FA 15.20; 21.25
- ↑ Cuvântul ebraic „nephesh” a fost tradus alternativ prin „viață”, „suflet”, „duh” etc. în scrierile Vechiului Testament, în Septuaginta prin ψυχὴ și ψυχὴν ζῶσαν : http://fr.wikipedia.org/wiki/Nephesh
- ↑ A se vedea: http://articolecrestine.com/ce-spune-biblia/corpul-nostru-un-templu.html
- ↑ Lev 11.3, Deut 14.6
- ↑ Deut12.15,22, Deut14.4-5
- ↑ Corespondentele moderne: boul, oaia, capra, cerbul, căprioara, antilopa, girafa, lama, alpaca, bizonul american, bizonul european, iacul, okapi
- ↑ Lev11.7, Deut14.8, Isaia 65.4
- ↑ Lev11.4, Deut14.7
- ↑ Lev11.5-6, Deut14.7
- ↑ Lev11.30
- ↑ Lev11.27
- ↑ Lev11.9-12, Deut14.9-10
- ↑ Lev 11.13-19, Deut 14.11-18,20
- ↑ 3Regi4.23
- ↑ Exod16.13, Num11.31-32, Ps105.40
- ↑ Mt23.37, Lc13.34
- ↑ Mt10.29
- ↑ Mt21.12, Mc11.15, Ioan 2.14, 2.16
- ↑ Lev1.14,5.7, etc
- ↑ Lev 11.13-19, Deut 14.11-18,20
- ↑ Lev 11.20-23
- ↑ În fapt, patru specii de lăcuste, din cele nouă care sunt menţionate în Vechiul Testament şi pentru care limbile moderne nu au echivalente lexicale pe măsură
- ↑ Mat3.4, Mc1.6
- ↑ Lev 11.20, Deut 14.19
- ↑ Lev 11.29
- ↑ Lev11.30
- ↑ Lev 11.42
- ↑ FA15.20,29, FA21.25
- ↑ Exod22.31
- ↑ FA15.20,29, FA21.25
- ↑ Exod3.8,17; 13.5,33.3, Lev20.24, Num14.8,16.13,14, Deut6.3,11.9,26.9,15,27.3,31.20, Ios5.6, Ier11.5,32.22, Ezec20.6,15
- ↑ C. C.5.1
- ↑ Prov27.26
- ↑ Iov29.6, Prov30.33, Ps55.21, Is7.15, Is7.21-22
- ↑ Is7.15
- ↑ Fac18.8, Jud5.24-25, 2Sam17.27-29
- ↑ 1Sam17.17-19, 2Sam17.27-29
- ↑ Fac27.28, 27.37, Lev26.5, Num18.12, _Deut 7.13, iov31.40, Ps4.7, Prov11.26, C.C 7.2, Mat 12.1, 1 Cor 9.9, Apoc 18.13 în total 137 menţiuni
- ↑ Exod 9.31, Lev 27.16, Deut 8.8, 2 Regi 17.28, Ioan 6.9 în total 35 menţiuni
- ↑ Exod9.32
- ↑ Mt6.11
- ↑ Fac25.30, 2Sam23.11, Ezec4.9, 2Sam17.27-29
- ↑ 2Sam17.27-29, Ezec4.9
- ↑ Isaia 28.25, Ezec4.9
- ↑ Isaia 28.25,27
- ↑ Is28.23-29
- ↑ Ezec4.9
- ↑ Num11.5
- ↑ Num 11.5- Egipt, Is1.8, Ier10.5
- ↑ Num11.5
- ↑ Num11.5
- ↑ Lc11.42
- ↑ Lc11.42
- ↑ Exod12.8,3Regi 21.2, 4Regi4.39, Ps1014.14, Prov15.17, Rom14.2
- ↑ Daniel 1.12, Mat13.32, Mc4.32, Lc11.42
- ↑ Fac3.7,Num 13.23. Deut 8.8, Jud 9.10-11,1Cron12.40, Ps78.47, Prov 27.18, Matei 7.16, etc în total 63 menţiuni
- ↑ Num13.23, C.C 4.3,13, Ioel 1.2, etc
- ↑ Fac40.10,11, Lev 19.10, 25.5, Num 13.20, Deut 23.24, Jud 9.27, Mica 7.1, Matei 7.1,16, Apoc 14.18
- ↑ 1Regi25.18,1 Cron 12.40, etc în total 7 menţiuni
- ↑ Prov25.11, C.C2.5,7.8
- ↑ Lc17.5-6, Lc19.4
- ↑ Arbore exotic gigant cu lemn tare și cu fructe comestibile, asemănătoare cu smochinele (Ficus sycomorus)
- ↑ Exod29.2, Lev29.2, Num28.9, Deut7.13,11.14, iov24.11, Ecl10.1, Ezec16.13,etc
- ↑ 1Sam14.27
- ↑ Ps19.10, Prov16.24, Prov24.13, Prov27.7, C. C.5.1
- ↑ Prov24.13
- ↑ Lc24.42
- ↑ Prov31.16, 1 Tim5.23
- ↑ Fac43.11, Num 17.8, Exod25.33,34, Exod 37.19, Ecl12.5
- ↑ Fac43.11
- ↑ C. C.6.11
- ↑ Mt15.10-20, Mc7.14-23
- ↑ Exod20.24, Lev3.1, Num6.18, Deut27.7, 1 Reg10.8, 2 Regi6.17, 3Regi8.64, 1Cron21.26, 2Cron39.31, Ps56.12
- ↑ Mt15.36, Mt26.27, Lc22.19, ioan6.11
- ↑ FA27.35, Rom14.6, 1 Cor10.30, 1Tim4.3
- ↑ Prov23.1-3
- ↑ Mt6.25-26
- ↑ Mt6.27
- ↑ Lc12.25
- ↑ Lc21.34-37
- ↑ Jud20.26, 1Sam7.6, 1Sam31.13, 2Sam1.12, 2Sam12.16, 3Regi21.27, 1cron10.12, 2Cron20.3, Ps35.13,69.10, 129.24, Isaia 58.3, Ier36.6, Dan9.3
- ↑ Mt4.2
- ↑ Mt17.21
- ↑ Mt6.16-18
- ↑ Prov15.17
- ↑ Prov17.1
- ↑ Evrei 13.9
- ↑ Deut8.3, Mat4.4, Luca 4.4
- ↑ Fac3.17
- ↑ Prov30.8
- ↑ Mt6.11
- ↑ Fac3.17
- ↑ Mt6.33
Bibliografie
- Biblia sau Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament, ISBN 0 564 01708 6.
- Biblia sau Sfânta Scriptură, tipărită sub îndrumarea şi purtarea de grijă a Prea Fericitului Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, cu aprobarea Sfântului Sinod, Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, 1997, Bucureşti, ISBN 973-9130-88-7.
- English Standard Version Bible, 1971.
- Carte de învăţătură creştină ortodoxă, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1978, Bucureşti.
- Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, Învăţătură de credinţă ortodoxă, tipărită cu aprobarea Sfântului Sinod, ediţia a 3-a revăzută, prefaţă la ediţia I de Bartolomeu Anania, Editura Renaşterea, Cluj-Napoca, 2003, ISBN 973-8248-43-4
- Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Concordanţă biblică tematică, ediţie revăzută şi completată de Pr. Vasile Dogaru şi Pr. Neculai Dorneanu după lucrarea Călăuza predicatorului de Dr. Constantin Chiricescu şi Iconom Constantin Nazarie, cuvânt înainte de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Editura Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Iaşi, 2000,ISBN 973-9272-58-4.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)