Durerea pricinuita de pierderea unei persoane dragi poate sa afecteze serios sanatatea emotionala, iar problemele nu se opresc aici. Stresul extrem care rezulta in aceasta perioada grea afecteaza psihicul, iar in acest fel bolile cronice se pot manifesta cu usurinta.
Stresul joaca un rol major in ceea ce priveste sistemul tau imunitar si poate avea un impact serios asupra tensiunii, colesterolului, creierului, glicemia si echilibrului hormonal.
Atunci cand echilibrul hormonal este vulnerabil din cauza suferintei psihice si a durerii, acesta devine vulnerabil in fata infectiilor si a altor boli care slabesc sistemul imunitar. Se pare ca persoanele in varsta sunt cele mai afectate.
Oamenii varstnici au sistemul imunitar mai slabit atunci cand se afla intr-o perioada de doliu sau suferinta emotionala.
Cercetarile au aratat ca oamenii tineri nu sunt atat de sensibili ca cei mai in varsta, in perioadele stresante.
Aceasta discrepanta se petrece din cauza a doi hormoni ai "stresului", cortizonul si a Dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEAS), care se comporta diferit in momentele de agitatie emotionala, odata cu varsta. Pe scurt, este demn de mentionat faptul ca hormonul cortizon suprima sistemul imunitar, pe cand DHEAS ii da un impuls, asa ca este foarte important sa existe un echilibru intre cei doi.
Studiile efectuate au aratat ca, oamenii mai tineri au reusit sa pastreze un echilibru al celor doi hormoni, spre deosebire de cei mai in varsta.
Astfel, cercetatorii au descoperit ca celulele denumite neutrofile, care lupta impotritva infectiilor din organism, erau in numar redus in cazul persoanelor mai in varsta care au participat la studiu.
Se pare ca acest lucru se petrece din cauzei lipsei echilibrului, in special al cortizonului, care este in exces, in acest caz.
Cum te poti imbolnavi din cauza supararii, atunci cand CORTIZONUL este in exces
Tristetea nu este relationata doar cu racelile si durerile de gat; aceasta poate cauza boli cronice precum colita ulcerativa, artrita reumatoida, astmul, bolile de inima si cancerul. Cea mai mare "culpa" este cea a cortizonului.
Cand cercetatorii de la Universitatea Carnegie Mellon, SUA au infectat intentionat participantii la studiu cu un virus al racelii, cei care erau sub influenta stresului s-au imbolnavit de doua ori mai repede. In momentul in care esti stresat, organismul tau elibereaza hormoni ca si cortizonul, care pregateste trupul sa lupte in eventualitatea unui eveniment stresant.
Bataile inimii se intetesc, plamanii iau mai mut oxigen, creste fluxul sangvin si o parte a sistemului tau imunitar este suprimat temporar, ceea ce intarzie raspunsul la patogeni. Atunci cand stresul devine cronic, ca in cazul pierderii unei persoane dragi sau a unei suferinte cumplite, sistemul tau imunitar devine slabit, din pricina nivelului de cortizon.
Acesta este motivul pentru care oamenii incep sa tuseasca, sa stranute si sa aiba alte simptome specifice racelii, devenind mai sensibili la boala. Si, in cazul in care cineva chiar se imbolnaveste de gripa, simptomele sunt mai rele atunci cand sunt amplificate de tristete.
Dr. Sheldon Cohen, profesor de psihologie la Universitatea Carnegie Mellon a declarat: "Inflamatia este reglata de hormonul cortizon, iar cand acestuia nu i se permite sa-si indeplineasca functia, inflamatia scapa de sub control. Abilitatea sistemului imunitar de a regla inflamatia arata cine este mai predispus sa raceasca, dar si mai important, ne ofera o explicatie cu privire la legatura dintre stres si boli. In momentul in care cineva este stresat, celulele sistemului imunitar nu mai pot fi controlate, iar drept consecinta, acestea produc inflamatii care duc la boli."
Atunci cand pierdem pe cineva drag, creste si riscul unui atac de cord
Durerea si suferinta acuta este devastatoare pentru organismul nostru. Daca in acest moment te confrunti cu o astfel de durere, tine minte ca te poate afecta atat la nivel emotionat cat si fizic, asa ca vei deveni vulnerabil la tot felul de boli, inclusiv cele cardiace.
Cercetatorii au mai observat ca, in momentul in care un om sufera din pricina pierderii unei persoane dragi, aceasta este de 21 de ori mai predispusa sa faca un atac de cord, chiar a doua zi. De asemenea, este de 6 ori mai predispus la un infarct in saptamana imediat urmatoare.
De abia dupa o luna, acel om aflat in suferinta incepe sa fie mai putin expus la astfel de probleme cardiace, nivelul hormonilor stresului scazand.
De ce petrece acest fenomen?
Atunci cand adrenalina creste presiunea sangelui si pulsul, acest lucru duce la ingustarea arterelor care conduc sangele spre inima sau la patrunderea unor cantitati mari de calciu catre celulele inimii, care in acel moment nu functioneaza corect.
Asa cum creste riscul de atac de cord, pe fondul stresului creste si riscul de cardiomiopatie sau "sindromul inimii frante" care este practic un atac de cord "temporar", cauzat de stres.
Simptomele pentru cardiomiopatia cauzata de stres sunt similare cu cele ale unui atac de cord - dureri ale pieptului, greutate in a respira, tensiune scazuta. Poate fi extrem de periculoasa si necesita suport medical urgent. De obicei, este o afectiune care nu lasa urme. In momentul in care persoana se elibereaza de stres, lucrurile intra in normal, iar inima se poate recupera.
Cei sedentari sufera mai mult din cauza tristetii sau a depresiei
Oamenii sedentari sunt cu 25% mai predisupusi catre depresie si probleme psihice, decat cei care fac miscare, indiferent daca se confrunta cu pierderea unei persoane dragi sau nu. Insa, nu s-a demonstrat daca sedentarismul duce la depresie sau daca depresia duce la un comportament sedentar. Ceea ce este clar este ca oamenii care nu fac miscare sunt predispusi afectiunilor de tot felul.
Desigur ca in momentele de suferinta, aproape nimeni nu se gandeste la...sport sau exercitii fizice, desi ar trebui. Miscarea te va face sa te simti mai bine, gratie impactului pe care il are asupra creierului. Va creste fluxul sangvin catre creier, iar acesta va functiona mai bine. Daca ai fost trist sau indurerat in ultima vreme, sportul te poate ajuta sa te simti mai bine aproape instantaneu.
Sunt activati si anumiti neurotransmitatori ca: endorfinele, serotonina, dopamina, etc. Acestea sunt binecunoscute pentru propritatile lor benefice asupra starilor de spirit. Sportul este una dintre cele mai bune metode de preventie a depresiei.
Nu lua antidepresive, incepe sa faci miscare
Multi oameni cedeaza si apeleaza la antidepresive pentru a-si amortiza durerea, neconstientizand ca in acest fel nu rezolva nimic, ba mai mult, se vor confrunta cu si mai multe probleme. Iata ce a declarat Dr. Robert Berezin: "Suferinta este modalitatea creierului de a se elibera de durerea cauzata de pierderea cuiva drag. Tineti minte ca antidepresivele nu sunt indicate in aceste cazuri, asa ca nu ar trebui prescrise. Nu fac altceva decat sa inhibe durerea, ceea ce nu este normal. Iti blocheaza sentimentele, intarindu-ti personalitatea, egoul. Am intalnit oameni care luau antidepresive de ani de zile, nereusind sa treaca peste durererea provocata de moartea cuiva drag. De abia in momentul in care au renuntat la pastile au reusit sa simta durerea si sa treaca peste ea, revenind la normal. Aceasta este conditia umana. Durerea nu este o problema a creierului, ci o stare, un moment."
Este demonstrat ca sportul poate elimina simptomele depresiei. De exemplu, depresia poate fi redusa la jumatate daca persoana in cauza face exercitii aerobice de trei pana la cinci ori pe saptamana.
Exercitiile fizice imbunatatesc sistemul imunitar, care devine prompt si impiedica raspandirea bolilor in organism. Daca in momentul de fata te afli intr-o situatie care-ti pricinuieste durere si suferinta, este momentul sa mergi mai departe. Incearca un tip de activitate sportiva care te atrage, ca: inotul, alergatul, yoga, dansul, mersul pe bicicleta, cataratul, etc.
Ai rabdare cu tine si incearca metode spirituale de vindecare, cum ar fi EFT
Nu este cazul sa fii prea dur cu tine insuti, chiar daca intr-un anume moment simti ca nu poti merge mai departe. Este important sa ai rabdare cu tine si sa-ti sprijini sanatatea mentala. In afara de sport, poti incerca alte metode de reducere a stresului, cum ar fi rugaciunea sau meditatia. EFT ( Emotional Freedom Technique, adica Tehnica de Eliberare Emotionala) este din ce in ce mai populara si poate face minuni. Este o tehnica psihologica de acupresura ce presupune lovirea anumitor zone ale corpului si repetarea unor afirmatii "mantrice": Te iubesc, Imi pare rau, Te rog sa ma ierti, Multumesc. Pentru a afla mai multe despre EFT, citeste AICI.
De asemenea, tine minte ca atat mintea cat si starea ta de spirit sunt influentate de dieta, asa ca nu neglija acest aspect atat de important. Desigur ca alimentatia nu este totul, dar cu siguranta va sprijini procesul de vindecare.
Somnul este iarasi foarte important, asa ca incearca sa te odihnesti bine, in fiecare noapte.
Somnul este iarasi foarte important, asa ca incearca sa te odihnesti bine, in fiecare noapte.
Acestea sunt doar cateva sfaturi pentru cei care se confrunta cu durerea de orice fel. Suferinta este doar un proces, o conditie umana, care poate fi depasita, in cele din urma, daca exista vointa si incredere.
Sursa: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/10/09/grieving-may-weaken-immune-system.aspx
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu