Omega 3 este un acid gras esential pe care corpul uman nu il poate produce si pe care trebuie sa il obtina din dieta si suplimente alimentare. In acest sens expertii in domeniul nutritiei recomanda consumul de peste gras de minimum 2 ori pe saptamana insa exista si alte surse bune, deloc de neglijat de acizi grasi omega 3.
Omega 3, adesea denumit ulei de peste sau acizi grasi Omega 3, sunt o grasime polinesaturata “buna”. Acest tip de grasime este importanta pentru dezvoltarea si buna functionare a creierului, mentine sanatatea cardiovasculara, este utilizata in tratarea cancerului, depresiei, degenerarii maculare, ADHD si dementei.
Va prezentam principalele alimente care sunt importante surse de omega 3:
- Macroul este un peste gras, a carui carne abunda in acizi grasi omega 3, fiind de asemenea o sursa excelenta de vitamina D, vitamina B12 si de seleniu.
- Nucile contin cantitati considerabile de omega 3, proteine si fibre. De asemenea sunt o sursa buna de cupru, magneziu si fosfor.
- Canola este saraca in grasimi saturate si contine atat acizi grasi omega 3 cat si omega 6. Alte oleaginoase bogate in omega 3 sunt si: soia, inul, canepa.
- Heringul este sarac in colesterol si o buna sursa de omega 3. Se gaseste sarat, afumat sau murat si este de asemenea o sursa buna de vitamina D, vitamina B12 si seleniu.
- Broccoli, napii, spanacul si algele contin omega 3. In acelasi timp abunda in minerale, vitamine si fibre.
- Semintele de in abunda in micronutrienti, omega 3 si antioxidanti. Ele sunt o sursa de fibre solubile si insolubile precum si de proteine.
- Sardinele sunt bogate in vitamine si minerale, in special in vitamina B12 si seleniu. Sunt de asemenea o sursa buna de vitamina D. Acest peste prezinta avantajul de a nu fi contaminat cu diverse substante nocive in aceeasi masura cu alte specii de pesti.
- O alta sursa importanta de omega 3 o reprezinta soia, de care putem beneficia sub diverse forme: seminte, branza tofu, lapte de soia etc. Contine de asemenea proteine, fibre, lecitina, carbohidrati si micronutrienti.
- Somonul reprezinta una din cele mai bogate surse in omega 3. Acest peste gras este si o sursa de vitamina D, vitamina B12, B6 si seleniu.
- Toate varietatile de pastrav sunt de asemenea bune surse de omega 3, vitamine din grupa B, vitamina D si fosfor.
Prevenirea nasterii inainte de termen precum si a depresiei postnatale a mamei, favorizarea unui travaliu mai usor, dezvoltarea nervoasa normala a bebelusului, reducerea incidentei alergiilor la noul nascut, sunt doar cateva dintre beneficiile pe care aportul suficient de acizi grasi omega-3 le ofera.
Cercetarile arata ca nou-nascutii alaptati de mame care si-au suplimentat aportul de acizi grasi omega-3 inainte si dupa nastere, au un coeficient de inteligenta semnificativ mai mare decat cel al copiilor hraniti artificial iar la varsta scolara vor poseda aptitudini de comunicare mai bune si un comportament social pozitiv.
Acizii grasi omega 3 au un impact pozitiv asupra organismului si in ceea ce priveste cancerul mamar, prin mecanismul de scadere a inflamatiei locale, prin inhibarea dezvoltarii tumorilor mamare si prin cresterea eficientei chimioterapiei datorita prezentei lor in organism.
In ceea ce priveste osteoporoza, studiile indica faptul ca prezenta acizilor grasi omega-3 ajuta la consolidarea oaselor prin cresterea nivelului de calciu depozitat.
In ultimii ani acizii grasi omega-3 au fost recunoscuti ca nutrienti esentiali pentru sanatatea si frumusetea pielii. Pe langa prevenirea unor boli cronice, o dieta bogata in acizi grasi omega-3 poate asigura mentinerea unui aspect frumos, tonic si tanar al pielii.
Ce se intampla de fapt cu pielea noastra de-a lungul timpului?
Radicalii liberi, care sunt prezenti peste tot, ataca membrana celulara si astfel rezulta o serie de compusi chimici toxici si inflamatori care consuma proteina esentiala din piele numita colagen, iar pe fondul unui deficit de colagen apar ridurile si in anumite cazuri si alte probleme dermatologice: pielea uscata, celulita, dermatita, eczema sau psoriazisul.
Rolul si actiunea benefica a acizilor grasi omega-3 sunt deosebit de importante in terapia anti-imbatranire; astfel caracterul anti-inflamator pe care-l exercita acesti nutrienti ajuta la combaterea aparitiei premature a ridurilor, a celulitei si a pierderii elasticitatii pielii si la repararea tesuturilor acesteia. In acelasi timp, prin actiunea lor vasodilatatoare si de prevenire a formarii cheagurilor de sange, acizii grasi omega-3 ajuta la mentinerea sanatatii, frumusetii si supletii picioarelor.
Eterna problema a celulitei este mult imbunatatita daca in dieta exista o cantitate suficienta de acizi grasi omega-3 care sa reduca inflamatia pielii, sa ajute la eliminarea lichidelor, si cel mai important, sa imbunatateasca circulatia, pentru a impiedica celulele grase sa migreze spre suprafata pielii si sa creeze aspectul de coaja de portocala.
Exista studii care indica acizii grasi omega-3 ca ingrediente ideale pentru ameliorarea cearcanelor si a ridurilor fine din jurul ochilor.
Acneea, o problema? Tot acizii grasi omega-3 pot fi nutrientii necesari pentru a mentine pielea catifelata, pentru a repara imperfectiunile celulare si a dizolva depozitele de grasime care blocheaza porii.
Si vestile bune continua: acizii grasi omega-3 au un rol esential in sanatatea unghiilor si a parului, ba chiar sunt multe clinice care sustin ca aceste grasimi benefice stopeaza caderea parului si albirea prematura a acestuia.
http://www.eva.ro/dietafitness/dieta/acizii-grasi-omega-3-un-adevarat-salon-de-frumusete-articol-2879.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu